Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zwartboek over hoe gebrek aan kennis gemeenten leidt tot falende zorg

22 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Kinderen met een langdurige beperking krijgen nog lang niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Die boodschap klinkt al enige jaren, maar wordt extra duidelijk als ouders aan het woord komen over het gevecht dat ze bij de gemeente moeten leveren voor hulp aan hun kind. Ieder(in), koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, verzamelde deze verhalen in een zwartboek. In een reportage maakte de NOS de problemen duidelijk.

Een veelgehoord probleem is dat ouders enorm veel moeite moeten doen om elk jaar opnieuw weer de zorg te regelen voor hun langdurig beperkte kind. De NOS stuurde verslaggever Mattijs van de Wiel op pad, die op bezoek ging bij de 17-jarige Reinder Stegen en zijn moeder Sara. Reinder kon goed uitleggen dat hij door zijn autisme erg prikkelgevoelig is en daardoor niet naar school gaat. Hij heeft vrijwel de hele dag begeleiding nodig.

Zijn moeder vertelt dat ze eigenlijk het hele jaar opziet tegen het herindicatiegesprek bij de gemeente. “Mijn kind heeft een levenslange en levensbrede beperking en ik moet dat toch elk jaar opnieuw gaan bespreken… Er zit ontwikkeling in Reinder, maar daar hebben we de zorg wel voor nodig. Want juist als je het goed regelt, dan is er ontwikkeling mogelijk… De gemeente wil het liefst zo goedkoop mogelijk uit zijn, dat was vroeger niet.”

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar moeten tegelijkertijd bezuinigen, zegt Sara. Volgens haar speelt gebrek aan kennis bij de gemeenten ook een rol, in combinatie met het hoge verloop onder de medewerkers. Dus telkens wéér je verhaal tegen iemand anders moeten doen.


Misstanden
Illya Soffer, directeur van Ieder(in), geeft tegenover de NOS aan dat door de misstanden in de jeugdzorg steeds meer kinderen buiten de boot vallen of zelfs in een gesloten jeugdopvang terechtkomen. Nog nooit gebeurde dit laatste zo vaak als nu.

Het aantal kinderen in een gesloten jeugdinrichting is toegenomen tot
een record van 2710 in 2017. Dit was aan het begin van dit decennium nog volledig anders, meldde Klik destijds. Soffer hoopt dat het kabinet nu in actie komt. “De situatie is echt schrijnend.”

Het zwartboek Ouders aan het woord bevat tientallen ervaringen van ouders die zich niet gehoord voelen door de gemeenten waar ze aan moeten kloppen voor hulp. Hieronder een voorbeeld:


“Wij lopen er tegenaan dat er ongeveer per 4 maanden een andere medewerker Jeugdwet is.

Na het gesprek was de betreffende medewerker weg en kwam er een andere. De beschikking klopte niet en er was geen gezinsplan. De nieuwe medewerker zou dit veranderen en opnieuw kijken naar de indicatie. Is niet gebeurd en deze medewerker is in december vertrokken. Beschikking is deels aangepast maar niet genoeg en blijkt tot 31 mei 2018 te zijn. Vanaf half april is ook de volgende medewerker vertrokken. We hebben nog geen nieuwe. Er is begeleiding op school nodig of overplaatsing naar cluster 4. Beide kan pas geregeld worden wanneer de gemeente reageert.”  |


Bekijk het zwartboek Ouders aan het woord en de reportage van de NOS.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!