De stichting Klokkenluiders verstandelijk gehandicaptenzorg heeft een tweede zwartboek over misstanden in de zorg overhandigd aan de vaste Tweede kamercommissie volksgezondheid, welzijn en sport. Het Zwartboek is samengesteld op basis van meldingen die familieleden en werkers uit de gehandicaptenzorg het afgelopen jaar bij de stichting hebben gedaan. De samenstellers noemen het Zwartboek 2014 "een boek vol ontgoocheling."
In de inleiding staat: "Dit zwartboek is gebaseerd op meldingen van mensen die ooit dachten dat de zorg voor hun familielid in goede handen zou zijn bij zorginstellingen. Ze kwamen op veel manieren bedrogen uit. Hun familielid kreeg bijvoorbeeld veel minder uren begeleiding dan hun op grond van hun indicatie was voorgespiegeld. De zorg werd soms geleverd door ondeskundige begeleiders of onervaren wisselende invalkrachten. Mensen maken zich zorgen om de veiligheid van hun verwanten, bijvoorbeeld omdat er 's nachts niemand meer in de groepswoning is, maar een 'slaapwacht' die op kilometers afstand via microfoons luistert of iemand opstaat."
Te weinig eten
"Er zijn meldingen over te weinig en ongezond eten, over opsluiten op slaapkamers, over gedwongen verhuizingen na een ingediende klacht, met als argument dat iemand niet meer "in een groep past", over gedwongen in luiers zitten omdat er geen tijd is iemand naar de WC te helpen, of in één geval zelfs omdat er helemaal geen WC is op de locatie. Soms blijkt de zorg nog erger te ontsporen. Er zijn meldingen over heimelijk toegediende "rustgevende" medicatie die gevaarlijke bijverschijnselen kent. Er zijn meldingen over seksueel misbruik door medebewoners die de leiding verdoezelt uit angst voor onderzoek door de Inspectie."
Fraude
"Er zijn ook meldingen over fraude: er wordt zorg gedeclareerd waar die helemaal niet wordt geleverd. Dergelijke meldingen komen zowel van Pgb-initiatieven als uit instellingen waar Zorg in natura wordt geleverd. Cliënten voor wie extra budget is aangevraagd vanwege 'extreme zorgzwaarte,' profiteren zelf niet altijd van extra zorg. Het extra budget wordt elders ingezet om gaten in de bezetting te dekken."
Vragen stellen
"Wie probeert een gesprek aan te gaan, krijgt soms te horen dat de verslechterde zorg het gevolg is van bezuinigingen 'door Den Haag.' Wie de instelling om cijfers vraagt over beschikbare budgetten en hoe die dan worden besteed, krijgt doorgaans niets, behalve het stempel querulant.
Wie vragen stelt over bijbetalingen krijgt als antwoord dat het nu eenmaal zo is en dat men anders maar moet vertrekken. Wie een formele klacht indient krijgt te horen dat het zorgplan er gedegen uitziet en dat de klacht daarom niet ontvankelijk wordt verklaard. De klachtencommissie, waarin soms zorgbegeleiders van de aangeklaagde instelling zitten, onderzoekt niet of het papieren zorgplan ook echt wordt uitgevoerd."
De conclusies
De conclusies in het Zwartboek 2014
Slechte rechtsbescherming
De meldingen maken – aldus het Zwartboek - duidelijk dat er in de verstandelijk gehandicaptenzorg lacunes bestaan. Rechtsbescherming van individuele clienten is slecht. Wat ontbreekt is een onafhankelijke beroepsinstantie in geval van een onbevredigende klachtafhandeling een organisatie van ervaringsdeskundige vrijwilligers die cliëntvertegenwoordigers kunnen coachen bij een (dreigend) conflict met een zorgaanbieder, en een handleiding die zulke vertegenwoordigers duidelijk maakt hoe te handelen bij een (dreigend) conflict. Andere lacunes die in het Zwartboek worden genoemd:
Gelet op de grote veranderingen in de (vg) zorg is de stichting niet van plan zichzelf op te heffen na de verschijning van Zwartboek 2014. Hun meldpunt www.klokkenluidersvg.nl blijft open. Daar is ook het Zwartboek 2014 te downloaden.